пн-пт 10:00 - 19:00
+38 (050) 999-33-11
Закрыть

Дев'ять виробників розривають відносини з Cava, щоб створити "Corpinnat"

Дев'ять виробників, які входять до складу нової асоціації: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Freixes, Júlia Bernat і Mas Candí.

Організація, офіційно відома як L'Associació d'Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC) [Асоціація виробників і виноробів Corpinnat (AVEC), офіційно зареєстрована в уряді Каталонії з вересня 2017 року.

Дискусії між початковими шістьма виробниками та керівним органом Cava, які відстоювали Corpinnat (збільшилися до дев’яти протягом 2018 року), щоб прийняти нове позначення, тривали з тих пір, але, здається, нарешті припинилися, що призвело до розриву.

Основною причиною розриву є відмова з боку DO дозволити «Cava» і «Corpinnat» з’являтися на одній етикетці, хоча DO Penedès погодився на його використання.

У заяві, опублікованій у середу, 30 січня, AVEC сказав: незважаючи на інтенсивні переговори між AVEC і DO Cava, не було досягнуто задовільного рішення між двома сторонами, і виноробні підприємства, пов’язані з Corpinnat, були змушені вийти з DO Cava, незважаючи на те, що вони створили бренд із чітким бажанням продовжувати працювати у світі Cava».

Основна мета Corpinnat (додаткове пояснення нижче) полягає у виробництві вин виключно з Пенедеса, а не з набагато ширшої території, де Кава дозволена сьогодні.

За даними AVEC, 22 січня Cava DO поставила групі ультиматум не продовжувати план і відмовитися від усіх своїх рекламних заходів до кінця січня.

«З цієї причини, - продовжив AVEC у своїй заяві, - і зіткнувшись з неможливістю знайти в поточному контексті рішення, яке б дозволило таке співіснування, і не закриваючи жодних дверей у майбутнє, CORPINNAT стоїть на новому етапі з зобов’язанням продовжувати працювати на благо всього сектору, на користь сільськогосподарського сектору як двигуна змін і трансформації та з метою позиціонування найкращих ігристих вин, які виробляються в серці Пенедес, серед найкращих у світ».

З іншого боку, AVEC визнав, що переговори з новою радою директорів Cava DO «були конструктивними для сектора в цілому, і в результаті цього Рада регулювання включила в свої ідеї можливість зонування в майбутньому в межах DO».

Також здається, що тим виробникам, які вирішать маркувати Corpinnat, доведеться відмовитися від таких позначень, як «Gran Reserva» (дозволено лише для іспанських ігристих вин з маркуванням «Cava») та різних класифікацій «Paraje».

Що таке Corpinnat?

Весь Corpinnat має походити з району Пенедес.

Компанія Corpinnat була створена ще в 2015 році шістьма виробниками кави: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca і Torelló, з метою створення суворішої та орієнтованої на терруар кави, заснованої виключно на Penedès і з акцентом на органічному сільському господарстві, більший час витримки та мінімальне використання винограду, такого як Шардоне та Піно Нуар, а також ручний збір і відсутність закупівлі балка.

Вони отримали офіційне визнання урядом Каталонії в 2017 році, а в грудні того ж року — Офісом інтелектуальної власності Європейського Союзу.
Зустрічі між Правлінням Corpinnat та керівництвом DO Cava почалися в лютому 2018 року.

З вересня по грудень 2018 року виноробні Huguet-Can Freixes, Julia Bernet і Mas Candi приєднуються до Corpinnat.

Після кількох закликів правління DO Cava до виробників не випускати вина під назвою «Corpinnat», виробники вирішують вийти з DO.
Тому перші вина з такою назвою з’являться на ринку цієї весни (2019).

Вимоги до виробників:
  • Весь виноград має бути з певної території в межах DO Penedès (охоплює 22 000 гектарів), і принаймні 75% використовуваного винограду має бути з виноградників, що належать виноробні.
  • Будь-який виноград, куплений у виробників, повинен бути зроблений не дешевше 0,70 євро/кг (середні ціни в регіоні становлять близько 0,40 євро/кг).
  • Вони мають бути сертифіковані як органічні (принаймні), а врожай повинен бути зібраний вручну.
  • 90% використовуваного винограду мають бути місцевих сортів: Ксарел-ло, Пареллада та Мальвазія, до того ж Шардоне, Піно Нуар і Трепат можуть становити лише 10% будь-якої кінцевої суміші. Гарнача, Монастрель, Сумолл і Ксарелло Розат — це єдині сорти червоного винограду, які можна використовувати для виготовлення рожевого вина.
  • Виноград має бути повністю виніфікований на виноробні.
  • Мінімальна витримка вин на осаді становить 18 місяців.
По суті, правила повністю забороняють трьом найбільшим виробникам Cava: Cordoniu, Freixenet і García Carrión, маркувати будь-які свої вина як Corpinnat, що саме по собі вказує на основні розломи в DO, які призвели до створення Corpinnat в першу чергу, з меншими виробниками, які відчувають себе маргіналізованими, а справа DO повністю керується цим домінуючим тріумвіратом.

Це не перший розрив з Cava DO, який мав місце, Raventos i Blanc залишив регулятора у 2012 році. Як зауважив винний письменник Мікель Худін , подальші спроби регулятора заспокоїти менших виробників, орієнтованих на якість, представивши категорію «Classic Penedès» у 2013 році, а потім пірамідальну структуру «Парахе» у 2017 році, провалилися, та не змогли задовольнити тих, хто все ще прагне визначити належне розмежування того, якою має бути каталонська кава (технічно, кава є методом виробництва, а не посиланням на територію, навіть якщо 95% Каву виробляють у Пенедесі та його околицях).
Назва «Corpinnat» походить від двох слів. Перше — «Cor», що означає «серце» каталонською, а друге — «Pinnat», яке походить від етимологічного кореня «Pinnae», яке саме походить від «Penedès», і походить від латинського «pinna», що означає скелястий або крутий.

Таким чином, можна було б приблизно перекласти Corpinnat як «скелясте серце» - більш буквально або «серце Пенедес», більш - прямо, і назва явно була вибрана, щоб відобразити переконання асоціації, що Пенедес представляє справжню колиску (або серце) ігристого вина в Каталонії.
Що означає втрата дев’яти високоповажних виноробень для DO Cava – це наступне важливе питання, на яке, можливо, не можна відповісти одразу, як і те, наскільки добре нова класифікація Corpinnat сама по собі буде працювати у світі. Чи будуть вони врешті-решт самі наполягати на DO? Ймовірно, час покаже.