Nero d'Avola ("чорний з Avola") - це “найважливіший червоний виноград на Сицилії” і один з найбільш важливих сортів винограду Італії. Названо його на честь міста Avola на півдні Сицилії. Вина з нього порівнюють з Шираз Нового Світу, із солодкими танінами і вершковими або перцевими нортками. Використовується в суміші для Marsala.
“Чорний виноград з Аволи”, ймовірно, було виведено виробниками на південному-сході Сицилії кілька сотен років тому. Спочатку його вирощували у південній частині острову, однак останнім часом розповсюдився по всьому острову.
Лоза цього сорту полюбляє спекотний посушливий клімат. Райони навколо Ното (в першу чергу Buonivini, Bufalefi і Maccari) та Пачино в південній частині провінції Сіракузи особливо славляться якістю винограду Nero d'Avola.