Sangiovese (в перекладі з латини «Кров Юпітеру») - чорний виноград, широко розповсюджений в Центральній Італії і головний сорт у виробництві Chianti та Vino Nobile di Montepulciano, також є батьком для створення відомого Brunello di Montalcino.
Санджовезе - високоврожайний, пізно достигаючий сорт, який краще за все почувається на добре висушених вапнякових грунтах, спрямованих на південь. Протягом багатьох років його якість руйнували неякісна селекція та масове підрізання, однак з 1980-х якість вин із Санджовезе значно покращилась і зараз вони є одними з найбільш вишуканих у світі.
Вина із Санджовезе мають потужні таніни та кислотність, часто їм не вистачає глибини кольору, а особливості аромату можуть змінюватися від нюансів сільської ферми і шкіри до червоних вишень та слив. У 1960-х поява Супертосканських вин дала нове життя винам зі 100% Санджовезе, а також купажам Санджовезе + Каберне Совіньйон.