Білий сорт винограду, який походить з північної частини долини Рони. Цей сорт сприйнятливий до цілої гамми шкідників та хвороб. Для виробництва вина з Віоньє вкрай важливо зібрати ягоди оптимальної зрілості: якщо зібрати раніше - вино буде бідним та незбалансованим, якщо ж збір буде пізнім - вино позбавиться найбільш цінних ароматів Віоньє - стиглого персику, винограду та жимолості. Саме складністю виробництва і пояснюється висока вартість вин з сорту Віоньє.
Найбільш вдалі вина з сорту Віоньє вирощують в крихітних апеласьйонах - Chateau-Grillet та Condrieu, унікальний секрет цих виноградників - грунти, багаті на граніт. А вина родом з Cote Rotie демонструють унікальне багатство ароматів, коли сорт Віоньє змішують із сортом Сіра.
Віоньє, який не визнавали на півдні Рони та в Лангедоку протягом 1990-их, зараз є ключовим компонентом багатьох білих вин з Кот дю Рон. В Лангедоку та Руссільоні з нього все більше та більше починають виготовляти моносортове вино з багатими ароматами запашних перестиглих абрикосів та персиків.