пн-пт 10:00 - 19:00
+38 (050) 999-33-11
Закрити

Sassicaia, найдорожче вино Італії, до того ж із французького сорту винограду.

17.08.2023

                 Sassicaia_2016.jpg

Що таке Sassicaia?

З точки зору якості та ціни, Sassicaia одне з найкращих вин Італії. Отримало двічі, у 1985 і 2016-му, найвищу оцінку в 100 балів від знаменитого винного критика Роберта Паркера.

Звідки родом Sassicaia?

Вино виробляють у Тоскані, регіоні, звідки родом ряд інших відомих червоних вин Італії, такі як Brunello, Tignanello, Solaia, велике Кьянті і т.д.

Sassicaia виробляється на виноробні Tenuta San Guido у субрегіоні Болгері на тосканському узбережжі.

Як було створено Sassicaia?

Нам доведеться заглянути досить далеко в минуле. Італійський дворянин і відомий коняр Маріо Інчіза делла Роккетта мріяв у 1920-і роки створити «породисте» вино, і для нього, як і для всієї аристократії того часу, ідеальним зразком були великі вина з регіону Бордо. Він навчався у Франції і був добре знайомий з такими винами. Це стало його дороговказом, при створенні вина зі свого маєтку.

У 1940-х роках, оселившись зі своєю дружиною Кларисою, що принесла йому в посаг маєток Tenuta San Guido на Тірренському узбережжі, він почав експериментувати з декількома французькими сортами винограду і дійшов висновку, що саме сорт Каберне Совіньйон на його виноградниках має виразний смак і аромат.

Це був революційний крок - робити вино, в Тоскані та Італії загалом, із французького сорту Каберне Совіньйон. Буквально нечувано насправді у ті роки.

Виробництво вина тоді з сорту Каберне Совіньйон стало фундаментальною зміною тосканських і п'ємонтських традицій по відношенню до сортів Санджовезе і Неббіоло відповідно. Інноваційне рішення посадити цей сорт у Tenuta San Guido частково було пов'язане зі схожістю, яку помітив Маріо Інчіза між виноградниками Тоскани та Грав у регіоні Бордо.

Регіон «Graves» - «гравій» французькою, характеризується кам'янистими ґрунтами в Бордо; так само і найкращі виноробні регіони Тоскани демонструють ті ж самі характеристики ґрунтів, у тому числі і Sassicaia DOC.

Перші вінтажі вироблені маркізом не мали теплої зустрічі. Критики, які звикли до легких місцевих вин та сорту Санджовезе, були не в захваті. При цьому не враховувалося, що винам, виготовленим із більш складного сорту Каберне Совіньйон, знадобиться більше часу для дозрівання та розвитку. Як зазвичай, критики очікували негайної готовності вин до вживання.

Таким чином, з 1948 по 1967 Sassicaia залишалася суто «внутрішнім продуктом» маєтку тільки для того, щоб в Tenuta San Guido її споживали сім'я і друзі.

Щороку кілька пляшок залишалося для дозрівання у льоху Castiglioncello di Bolgheri. Спостерігаючи за ними, Маріо швидко зрозумів, що витримка вина у льоху значно покращує його якість. Це було для нього вирішальним розумінням, без цього усвідомлення вина Sassicaia не існувало сьогодні.

Друзі та родичі всіляко заохочували Маріо Інчіза продовжувати експериментувати зі своїм проектом та вдосконалювати свій революційний стиль виноробства. Тож Маріо Інчіза уклав договір з Антінорі запросивши на виноробню їхнього енолога Джакомо Такіса, який зайнявся оновленням технології виробництва вина у Tenuta San Guido в Болг'єрі. Так з'явилася Sassicaia 1968 року, вперше випущена у продаж — «прем'єра» виявилася гідною винам рівня Бордо Прем'єр Крю.

В 1978 журнал Decanter організував дегустацію вин з сорту Каберне Совіньйон, в ході якої саме Sassicaia стала переможцем і цей успіх наочно продемонстрував, що Італія більше не виробляє безликі вина, доля яких - продаватися виключно в розлив.

Протягом наступних кількох років виробництво вина покращували: ферментація з контрольованою температурою, дерев'яні чани замінили сталевими ферментаційними чанами, а процесу дозрівання винного сусла були куплені французькі барики.

Чи були роки, коли Sassicaia не вироблялася?

Так, це тільки два роки: 1969 і 1973. У ті часи у виноробів не було так багато інструментів та обладнання як зараз, щоб упоратися зі складним урожаєм, проте тепер процес виробництва вина у світі знаходиться на найвищому рівні, і винороби вміють справлятися з самими складними вінтажами.

Із площею маєтку в 2500 гектарів, його близькістю до Середземного моря, різноманітністю висот, видів ґрунтів та рослинності ми розуміємо, що виноробство маєтку може впоратися з будь-яким урожаєм; так що основна робота з виробництва Sassicaia виконується природою на винограднику, а на виноробні лише трохи вдосконалюється.
Виноградники Tenuta San Guido розкидані по всьому маєтку на різних висотах, що забезпечує наявність різних кліматичних мікрозон, які по-різному реагують на погоду, що дозволяє вибирати найкращий виноград зі 100 гектарів Bolgheri Sassicaia.

Який найбільший урожай?

Безсумнівно, згаданий уже 2016 рік, який, як єдине італійське вино і сам урожай, отримав майже неможливі 100 балів від провідного винного експерта Паркера, оцінки яких «можуть піднести вас або обрушити».

                  Sassicaia_2016_1.jpg

Скільки коштує Sassicaia?

Найкраще вино, наприклад, 2016 року коштує близько 1000 євро, таким чином, воно відповідає тим же цінам, що й елітне Бордо, яке, як правило, дорожче.

Можна пити Sassicaia і не найкращі врожаї. Тоді ви можете знайти його менш ніж 600 євро за пляшку.

Які італійські вина можна порекомендувати?

Більшість вин можна порекомендувати, але тільки хороші), але треба бути напоготові. В даний час виробляється багато італійських вин, які паразитують на найменуваннях: Amarone, Barolo, Brunello і т. д. Якщо одна пляшка такого вина коштує менше 15 євро, будьте обережні. Можливо, вам дуже пощастило, а можливо – ні. Хороше вино зараз коштує грошей.

Також перевірте рік урожаю. Чи готове вино до вживання зараз чи має полежати, дозріваючи в темряві льоху? Яким є його потенціал зберігання? Сумно, коли вино зберігається багато років, а потім стає на смак як оцет.

Як довго потрібно зберігати Sassicaia?

Це повністю залежить від року врожаю, в середньому мінімальна витримка – 5 років, а краще набагато більше. 2016 рік, ймовірно, «витримає» ще 20-30 років.

Слідкуйте за тим, як довго зберігається ваше вино, навряд чи ви його перетримаєте, Sassicaia, наприклад, також як і чудове Брунелло зберігається дуже довго, іноді 50 і більше років.

Це одна з небагатьох справжніх інвестиційних вин.