Біттери (нім. bitter - гіркий) - це родина алкогольних напоїв, які включають в себе гіркі настоянки та деякі види лікерів та вермутів.
Для виробництва біттерів використовується різноманітна сировина. Міцність їх також може бути дуже різною. Міцність біттерів варіює від 6 до 50%.
Колір також має чимало варіацій - від чорного до світло-чайного. Об'єднує ці напої їхній смак, точніше - досить відчутна гіркота у смаку. Адже слово «біттер» перекладається з німецької саме як «гіркий».
Як правило, біттери виготовляються на основі екстрактів коріння, трав, листя та стебел лікарських рослин, а також різноманітних прянощів шляхом настоювання. Компонентами, що найчастіше використовуються для виготовлення є полин, перець, тирлич, імбир, шкірка апельсину, аніс та інші. До складу цих напоїв також часто входять спиртовані фруктові соки або морси.
Біттери використовують переважно для виготовлення коктейлів, а також п’ють в чистому вигляді для покращення травлення та усунення "антипохмільного" стану.
Деякі марки біттерів:
Ангостура
Пікон
Кампарі
Ундерберг
Бехерівка
Єгермейстер
Пелінковац
Унікум
Ризький бальзам