Бобаль – червоний іспанський винний сорт винограду, що походить з Утьєль-Реквена (Південна Іспанія). За популярністю знаходиться після Гренаш, Мурведр, Темпранільо та Айрен. Сорт мало чутливий до мілдью та оїдіуму, стійкий до сірої гнилі. Бобаль дає густо забарвлені, тільні червоні вина, не дуже міцні, з відмінною здатністю до витримки з нотами шоколаду та сушених ягід. Сорт використовують також у блендах (з Мурведр, Каберне Совіньйон) для надання вину кольору та гарної кислотності. Товста шкірка, пізня бутонізація та стійкість до посухи зробили Бобаль відповідним до сухого, континентального клімату на заході від Валенсії, де виноград знайшов собі прихисток. За межами Іспанії Бобаль вирощують у невеликих кількостях в регіоні Лангедок-Руссільон у Франції та на італійському острові Сардинія, де він відомий, як Боваль або Ньєддера. Його назва походить від латинського слова bovale, що означає бик, так як грона винограду мають подібність до голови бика.
Високий рівень кислотності у винограді зробили Бобаль універсальним сортом: він використовується для створення глибоко насичених рожевих вин і навіть для виробництва ігристих вин.
В Сардинії Бобаль є основним інгредієнтом для вина Кампідано ді Терральба. Там виготовляють червоні вина, змішані з маловідомими регіональними сортами Паскаль ді Кальярі, Греко Неро (місцева назва Греко Нієдду) або Моніка (випускаються у продаж через шість місяців після того, як зібрано виноград).