Рабозо - червоний винний сорт винограду, що походить з Італії (Венето). В основному, сорт використовують в блендах, але також у невеликій кількості в якості сортових червоних вин.
Rabbioso з італійської означає гнів. Це може бути натяком на агресивні таніни та кислотну структуру вин з цього сорту. Але швидше за все, назва сорту походить від річки Рабозо, яка протікає через східну провінцію Венето - Тревізо.
Рабозо стійкий до хвороб та вологи.
Сорт є ключовим елементом у винах П’ява Маланотт і Баньолі Фріулано. В якості другорядного компоненту сорт використовується у червоних винах Баньолі ді Сопра і Корті Бенедеттін дель Падовано.
Кілька десятиліть Рабозо витісняється ароматним червоним сортом Марцеміно з його терпкуватим, вишневим характером і тріо сортів - Корвіна, Рондінелла і Молінара, що використовуються у винах Вальполічелла і Бардоліно. Каберне Совіньйон і Мерло також складають серйозну конкуренцію.
За межами Італії сорт в невеликих кількостях вирощується в Аргентині (італійські зразки, що емігрували у 19 столітті).
Синоніми:Фріулано, Рабозо Фріулано, Рабозо П’яве, Рабозо Веронезе.
Поєднання з їжею:
Європа: Fegato Fegato alla Veneziana (смажена печінка з цибулею у венеціанському стилі)
Америка: Аргентинський асадо (м'ясне асорті, приготоване на барбекю).