Торронтес (Torrontes) - один з найбільш швидко достигаючих сортів білого винограду, сьогодні є основним аргентинським білим сортом, що використовується для виробництва вина та дає свіжі й ароматні вина з помірною або трохи підвищеною кислотністю, м'якою текстурою та інтригуючим ароматом, що чимось нагадує мускат.
Сорт добре пристосувався до посушливих умов Аргентини, особливо на висотних та піщаних виноградниках. В Аргентині існує три різновиди цього сорту: Torrontés Riojano, Torrontés Sanjuanino і Torrontés Mendocino. Найбільш розповсюдженим є Torrontés Riojano, і він, зокрема, використовується в зоні Кафайяте.
Недавні дослідження їх ДНК показали, що всі види Торронтес - це гібриди від схрещування сортів Міссіон та Мускат Александрійський. Сорт Міссіон був завезений до Південної та Північної Америки з Іспанії у XVI столітті католицькими місіонерами (в основному єзуїтами). Тоді він був призначений для виготовлення вина для потреб церкви (зокрема, причастя). А наявність серед “батьків” Торронтесу мускатного сорту пояснює його аромат, дійсно схожий на мускатний. Не дарма це вино перемогло в номінації на найбільш ароматне сухе вино.
Торронтес вважається уродженцем Галісії. Якщо раніше він був досить розповсюджений по всьому півострову, то зараз вирощується лише в районі Рібейро, в провінції Оренсе.
Аромат вина з сорту Торронтес менш чіткий і більш свіжий, ніж у сорту Трежадура, а його смак значно більш вишуканий та кислуватий.