Найбільш унікальний Каліфорнійський чорний сорт винограду, один з небагатьох, який вважають місцевим сортом, хоча насправді його батьківщина - Європа. І хоча сорт зростав у Каліфорнії біля сотні років, лише завдяки популярності білого “рожевуватого” Зінфанделю, що виникла в середині 80-х, цей сорт вдалося зберегти від викорчовування і до того ж збільшити посадки.
За 10 років площі виноградників подвоїлися, і червоний Зінфандель став Каліфорнійською іконою. Вирощують його в Каліфорнії повсюди, хоча найкращі результати він показує в кліматі, де поєднуються гарячі дні та прохолодні ночі. Сорт має тенденцію дозрівати нерівномірно, тут дуже важливою є майстерність винороба - якщо він збере ягоди зарано, вони будуть незрілі, а якщо запізно - перестиглі, або навіть зародзинені. Після вініфікації вина із Зінфанделю часто витримують в американському дубі, який надає їм аромату ванілі.
Зінфандель не має єдиного ароматичного характеру, який би асоціювався лише з цим сортом - вина з нього можуть бути як легкими, із пахучим ароматом щойно розчавлених ягід, типу Божоле, так і повнотілими, міцними, дозріваючими в дубі, з перцевими та смородиновими ароматами, що б'ють через край. Кращі зразки з віком перетворюються на неперевершені.