Не тільки, і... дещо, демі-сек.
Напівсухе вино - цілком популярна категорія вин як країнах, де висока винна культура перебуває у стадії розвитку, а й у країнах традиційного виробництва та споживання вин, як обов'язкового продукту.
Але найцікавіше полягає в тому, що розглядаючи цю досить тонку тему необхідно враховувати той факт, що далеко не завжди вина, що позиціонуються саме в цьому форматі мають фактичні кондиції напівсухого.
Особливості вимог
Відповідно до регламенту Європейського економічного співтовариства, а кількість цукру у винах регулюється в Європейському союзі Директивою 2012/67/ЄС, вміст цукру у вині, що називається напівсухим, має бути в межах від 12 до 18 грам на літр. Це означає, що вино вважається напівсухим, якщо вміст цукру в ньому не перевищує 18 грамів на літр, але також не може бути менше 12 грамів на літр.
Так і багато виноробів, особливо коли мова заходить про експортні поставки, намагаються дотримуватися подібних кондицій. Особливо, якщо йдеться про експорт до країн із досить суворим внутрішнім регламентом.
Але, за великим рахунком, це стосується насамперед вин економічного рівня, розрахованих на широку аудиторію - так званих їдалень та колишньої категорії вин VDP, що нині позиціонуються як IGP.
Більш престижні марки, які шанують традиції, а це найчастіше вина захищених найменувань за походженням, намагаються не змінювати свої багатовікові принципи виробництва для загальних правил, і, позиціонують своє вино як напівсухе - більше орієнтується на співвідношення кислотності та залишкового цукру - двох факторів, що визначають аромати та смак вина.
Враховуючи смакові пороги більшості споживачів, це зробити не складно.
Справа в тому, що - якщо ви не людина з феноменальними здібностями, або - не готуєтеся спеціально, то відчуття солодощі в процесі споживання будь-якого вина прийде до вас лише на рівні близько 10 грамів на літр (солодкість вина вимірюється в грамах залишкового цукру на літр, записується як г/л).
Особливості виготовлення
Тому так звані «сухі вина» все ще можуть бути солодкими на смак - і багато столових вина, які ви вважаєте сухими, насправді мають помітний рівень залишкового цукру.
І навіть якщо це не так, особливо цікаво те, що в процесі формування цієї псевдо-солодкості бере участь дуже багато факторів - починаючи від властивих певному сорту винограду якостей, нюансів технології виробництва (контроль температур, ферментація, насамперед), і що ще дуже важливо - методів витримки.
Барікки, нові-старі, дерев'яна клепка, чіпси та інша альтернатива, що часто використовуються для виховання вина сьогодні, можуть давати не тільки ефект танінності дерева, складні комбінації спецій, а й, залежно від ступеня теплової обробки дерева, в тому числі різноманітні пряно-кондитерські враження, які у свою чергу можуть бути помилково сприйматися як певна насолода.
І тому за фактичного низького цукру, досить субтильної кислотності, але при наявності таких "ефірних" похідних витримки ми отримуємо ефект не відвертого сухого, але - якби в нашому уявленні, напівсухого вина.
Ось виходячи з цього і будемо розглядати приклади подібних вин по країнах.
Регіони виробництва напівсухих вин
Так ось, регіони виробництва напівсухих вин у Європі дуже різноманітні.
Виноград для напівсухих вин не є чимось особливим у плані асортименту, і - вирощується в різних частинах Німеччини, Австрії, Угорщини, Франції, Італії, Іспанії та Португалії.
Але, в кожній із цих країн є свої унікальні регіони та сорти винограду, які використовуються для виробництва саме напівсухих вин.
Франція - напівсухе вино
Напівсухі, переважно білі, хоча – є червоні з рожевими – знаходяться на перехресті між сухими та солодкими винами.
Вони характеризуються балансом між округлістю та кислотністю, чудово поєднуються з багатьма стравами та адаптуються до багатьох ситуацій.
Регіони та сорти винограду напівсухих білих вин.
Ельзас — найвідоміший виноробний регіон Франції із виробництва білого напівсухого вина.
Два основних сорти винограду Рислінг та Гевюрцтрамінер використовуються для виробництва витончених білих вин.
Крім того, є також перспективний у всіх відносинах Піно Грі. Цей сорт винограду дає чудові вина з плодовою та рослинною тонкістю.
Долина Луари - двома найпрестижнішими напівсухими білими винами долини Луари є AOP Vouvray та AOP Montlouis.
Ці два виноградники-близнюки використовують той самий сорт винограду для вина - Шенен Блан. Вироблене як напівсухе біле вино, Шенен з Vouvray демонструє ідеальне поєднання залишкового цукру та мінеральної кислотності.
Що стосується Montlouis, то тут Шен демонструє квіткові аромати з легкою кислинкою.
Анжуйські, особливо Розе - також складають славу напівсухої Луари, і, нарешті - глибокий і насичений квітково-цитрусовий Саваньєр.
На тлі всього того блиску Прем'є Крю та Гран Крю, є і чудові питні AOC Bourgogne Aligoté.
Лимонно-квіткові, яскраві – вони є справжніми представниками винного від кутюр.
Так само цікавий і південь Франції - від Провансу до Русійона, де є дуже цікаві білі, і яскраві - рожеві!
Італія
Найбільш відомі регіони виробництва напівсухих вин в Італії – це Венето, Тоскана та П'ємонт.
У Венето виробляються напівсухі вина таких найменувань – Просекко (ігристі), Соаве та Вальполічелла.
У Тоскані виробляються напівсухі вина з сорту винограду Верментіно, а в П'ємонті - з винограду Москато.
Іспанія
Найбільш відомі регіони виробництва напівсухих вин в Іспанії - це Каталонія, Ріоха і Андалусія.
У Каталонії виробляються напівсухі вина захищеного найменування Кава, і вина з сортів винограду Каріньян і Гарнача.
У Ріосі виробляються напівсухі вина з сорту винограду Темпранільйо, а в Андалусії - з сорту винограду Педро Хіменес - причому саме сухе.
Португалія
Регіони виробництва напівсухих вин у Португалії – це Порту та Мадейра – з їх знаменитими кріпленими спеціалітетами.
У Порту виробляються напівсухі вина із сортів винограду Туріга Насьональ, Тінта Роріш та Турига Франка.
На Мадейрі виробляють напівсухі вина з сорту винограду Мальвазія.
Виробництво напівсухих натуральних вин зосереджено переважно в регіонах Вінью-Верде, Байррада, Сетубал, Дао.
Австрія
Австрійські напівсухі виробляються практично на всій території країни – від півночі до півдня!
Сорти винограду використовуються для їх виробництва - ароматний Мускат Оттонель, чудовий Вельшріслінг з Бургенланда, (Гевюрцтрамінер зі Штирії або Нойбургера. а також класичні Шардоне і Піно Блан...
Грюнер Вельтлінер та Ріслінг з різних виноробних регіонів, а також Цирфандлер та Ротгіпфлер – вирощується навколо Гумпольдскірхена.
Німеччина
І, нарешті – Німеччина.
Все досить просто, і... складно - причому одночасно!
З одного боку, враховуючи традиційну німецьку класифікацію, яка, щоправда, зараз трансформується в більш зручну європейську - всі напівсухі вина знаходяться в інтервалі від Trocken, через Halbtrocken і Feinherb, практично до - Liebliche.
Але це достатньо умовний момент, оскільки орієнтуватися виключно на вміст/вагу цукру в суслі по Окслі, не є останньою інстанцією.
Тому є сенс орієнтуватися на базову інформацію, вказану на етикетці, звертати увагу на ступінь вмісту алкоголю, і... звертатися до інформації від виробника, багато з яких, щоб полегшити вибір покупців, розробляють свої власні таблиці солодкості вина, ґрунтуючись на власну технічну інформацію.
І, насамкінець, напівсухі вина, як альтернатива винам сухим і напівсолодким - це відмінний вибір для тих, хто хоче насолодитися легким і приємним смаком вина, причому сьогодні їхня пропозиція з різноманітних сортів винограду - як білі, так і червоні, з європейських і новосвітівських країн, зокрема - у Києві, та й в Україні взагалі, гранично різноманітно як щодо якості, так і грн.