Регіон П'ємонт здавна відомий своїми червоними винами та унікальними ландшафтами. Складність нюансів, пов'язаних із місцезнаходженням, типом ґрунту та експозицією, визначила давню традицію крю, яка відрізняє П'ємонт від усіх інших регіонів Італії.
Вино Барбареско - одне з найзнаменитіших італійських вин. Вироблене в туманних, горбистих пагорбах Ланге на північному заході Італії, це потужне, але елегантне вино є чудовим виразом характеристик винограду та терруару. Це суворе, структуроване вино, повне червоних фруктів та квіткових ароматів, безперечно сподобається вам. Одного келиха буде достатньо, щоб закохатися у це чудове вино.
Трохи історії
Сорт винограду неббіоло вважається корінним мешканцем регіону Ланґе. Поряд з багатьма європейськими виноградниками, більшість насаджень сильно постраждала від філоксери, і вони справді не здобули опору до 1950 року. Вважається, що родина Гаю допомогла відродити Барбареско завдяки виробництву високоякісних терруарних вин. В 1966 Барбареско отримав географічну вказівку, яка сьогодні диктує його методи виробництва, і виробники почали використовувати сміливі характеристики винограду, виробляючи структуровані вина, гідні витримки.
Регіони
Позначений виноробний регіон Барбареско знаходиться в межах Ланґе, найбільшого регіону у південній частині П'ємонту. Під впливом Приморських Альп та Лігурійських Апеннінів ці передгір'я горбисті, а найкращі виноградники висаджені на схилах, звернених на південь. Регіон невеликий і включає всього три села з ще однією віддаленою областю, Сан-Рокко-Сено-д'Ельвіо. Села Барбареско, Нейве і Тейсо мають схожий склад грунту з глини та вапняку. Ґрунти тут містять трохи більше поживних речовин, ніж у зазначеному виноробному регіоні Бароло, що означає, що шкірка винограду менш дубильна. Апелласьон також розташований на більш низькій висоті, ніж Бароло (від 650 до 1300 футів над рівнем моря), тому виноград дозріває раніше і дає трохи більш фруктові та менш ароматні вина. У той час як неббіоло особливо важко вирощувати, оскільки він першим цвіте навесні та останнім дозріває восени, умови тут добре підходять для винограду, і тут розташовані одні з найвідоміших виноградників, які виробляють вина зі структурою та витонченістю.
Аромат та смак
Вино barbaresco – вино середньої повноти з легким рубіновим відтінком, виготовлене зі 100% винограду сорту неббіоло. Він землистий і структурований із шарами червоних фруктів, високою кислотністю, потужними танінами та приголомшливими ароматами вишні, пелюстків троянди, журавлини, червоної сливи та фіалки. У смаку він багатий на ноти червоних фруктів і землисті характеристики сушеного листя і спецій. Барбареско витримується, щоб дозволити танінам пом'якшитися і розвинути складніші третинні аромати тютюну, чорносливу, шкіри та лакриці. Часто вважається, що таніни трохи тонші, ніж у його колеги, Бароло, Барбареско має яскраву, але витончену індивідуальність.
Гастрономічні поєднання
Барбареско має чіпкі танини, які можуть придушувати самі по собі. Тим не менш, це відмінне гастрономічне вино у поєднанні з багатою та сільською італійською кухнею. Традиційні п'ємонтські страви, такі як тахарин, багата яєчна локшина з олійним соусом та місцеві трюфелі, чудово поєднуються з цим вином. Спробуйте поєднувати Барбареско з тушкованою яловичиною, тортелліні з сиром начинкою, галушками з пікантним томатним соусом або смаженими грибами з полентою.