Брунелло ді Монтальчино - це перше вино в Італії, яке отримало найвищий статус DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) 1 липня 1980 р. “Винахідник” Брунелло - Ферруччо Бьонді-Санті (Ferruccio Biondi-Santi), 70-ті роки XIX ст.
Брунелло ді Монтальчино виготовляють із однойменного сорту винограду Брунелло (100%), який може називатися також "санджовезе гроссо" і є місцевим клоном традиційного тосканського Санджовезе.
На території виноградника Брунелло ді Монтальчино (3500 га) біля 100 відомих виноробних господарств і повна відсутність “промислових” виробників і розвинутих кооперативів.
Існує дві основні категорії Брунелло (незалежно від зони виробництва):
Нормале (Normale). Вино витримується не менш, як 4 роки, з них мінімум 3 роки - у діжках, min рівень алкоголю - 12,5°.
Резерва (Riserva). Виготовляється лише у кращі роки. Вино витримується довше (не менш, як 5 років).
Найбільш вдалі роки (за останні 40 років): 1964, 1970, 1975, 1985, 1988, 1990, 1995, 1997.
10 млн. пляшок (75000 га)
208 з 250 виробників бутилюють вина
65% йде на експорт, основний імпортер - США
140 млн. євро - річний оборот.