Регіон Ріоха поділено на три субзони, кожна має ряд кліматичних та топографічних смакових відмінностей, які можна помітити, дегустуючи іспанське червоне вино Ріохи. Виробники не завжди вказують на етикетці субзону виробництва свого вина, применшуючи важливість субрегіону, т.я. більшість сухих вин Ріохи є “географічною сумішшю” виноматеріалу.
Особливості
Наприклад, субзона Ріоха-Орієнтал (у минулому Баха) розташована в глибині країни і має виражений середземноморський клімат - спекотний і сухий, у той час, коли Ріоха-Алавеса більше знаходиться під впливом атлантичної прохолоди. Кантабрійські гори прикривають її від агресивних океанічних холодів, завдяки чому тут отримують вина із гарною кислотністю, яскравим кольором і більш мінеральним характером. Все це можна відчути в місцевому молодому Темпранільо і він дуже відрізняється від Темпранільо, вирощеного у Ріоха Альта або Орієнтал. Звичайно, якщо вам пощастить знайти пляшку Темпранільо саме з Alavesa.
Сорти
Основний сорт - Темпранільо, на його частку припадає біля 80% усіх виноградників в основному на крейдяних та глинистих грунтах, а Гарнача, Мазуело і Граціано використовують в якості партнерів за змішуванням.
Дуже невелика кількість білого вина також виробляється в Ріоха Алавеса з винограду сорту Віура (Макабео).
Іспанські вина Ріохи Алавеса особливо цінуються за їх потенціал до старіння.
Лідери регіону: Marques de Riscal, Bodegas Palacios Remondo и Remelluri, CVNE.