Вальтелліна почала отримувати визнання та популярність за межами Італії ще на початку 90-х, в першу чергу завдяки своїй Valtellina Sfursat або Sforzato (Вальтелліна Сфурсат).
Вино з багатим смаком, щільним тілом, високим алкоголем і виготовляється зі злегка підв’яленого винограду К'явенеска (клон Неббіоло).
Sfursat на місцевому діалекті позначає Sforzato - кріплений.
9 травня 2002 року було прийнято Декрет, відповідно до якого побудовано піраміду вин: Сфорцато ді Вальтелліна (DOCG), Вальтелліна Суперіоре (DOC), Россо ді Вальтелліна (DOCG), Террацце Ретіке ді Сондріо (IGT). Виноград, що йде на виробництво вина класу DOCG і DOC має складатися з 90% Неббіоло і не більше 10% інших дозволених сортів (Піно Неро, Піньйола, Россола, Пруньйола).