Vin santo (святе вино) — солодка принада Тоскани, виготовляється з Треббіано, Мальвазії та інших сортів винограду. Це солодке десертне вино з винограду, підв’яленого різними способами (на піддонах або підвішених під стелею нитках). Після первинної ферментації сусла з таких зародзинених ягід майбутнє вино дозріває в маленьких дубових бочечках на 13 галлонів (вони називаються caratelli). Мінімально дозволена витримка - 3 роки, а для Reserva - 4 роки. За цей час вино набуває інтенсивного аромату та дивовижного смаку: в роті відчуваються і абрикоси, і горіхи, і мед, а тривалий оксамитовий післясмак нагадує про квітучий весняний сад. Кращі зразки цього вина мають присмак горіхів, сушених абрикосів та зацукрованої апельсинової шкірки.
Святість цього вина пов'язують з його вживанням у церковних обрядах та схвальними відгуками римських пап. А у світському житті за місцевим звичаєм густе, міцне і солодке Vin Santo п’ють після їди з маленьких круглих склянок. Самі італійці називають цей напій "вином для медитації". Ще вони люблять змочувати в цьому вині особливе печиво - "кантуччі".