пн-пт 10:00 - 19:00
+38 (050) 999-33-11
Закрити

Prosecco

Просекко

Просекко (Prosecco) – ігристе біле вино з північного сходу Італії, а саме з винних регіонів Венето та Фріулі-Венеція Джулія. Це також неформальна назва сорту винограду, з якого вина виробляються, хоча офіційна назва сорту – Глера.
З червня 2009 року назва «Prosecco» захищається та регулюється законом про категорію DOC, що підтверджує, що вино з назвою на етикетці «Prosecco» DOC виробляється тільки з чітко визначеної території північного сходу Італії.

На сьогодні багато що змінилося для Просекко. Колись назва Просекко використовувалася для надмірно солодких шипучих вин і всякого різного, що могло продаватися навіть у каністрах. Далі, згодом, Просекко став схожим на Asti найгіршої якості під назвою Asti Spumante, але з роками вже трансформувався до рівня – Шампанське для бідняків.
Його використовували викладачі для демонстрації відмінності якості між ігристими винами, зробленими традиційним методом та ігристими за методом Шарма. Але час минав, і технології виробництва та виноробства змінювалися, змінювалося і вино. Мус ставав тоншим і стійкішим, аромат і смак стає більш витонченим і складним і надмірне захоплення додаванням цукру, що зазвичай використовується для приховання недоліків у вині при виноробстві - мінімізувалося. Тепер Просекко стало чимось більшим, ніж партнером для коктейлю Bellini.

Prosecco DOC представлено у трьох стилях: тихе Просекко, легке ігристе - Prosecco Frizzante та пінисте Prosecco Spumante. Просекко має визначені законом два виноробні субрегіони: Treviso у Венето та Trieste у Фріулі, з зонами DOCG – Asolo/Colli Asolani, Conegliano у Valdobbiadene та Cartizze.
Тихі вина Просекко рідко зустрічаються поза Італією. Деякі навіть не знають про існування такого вина, що стоїть у тіні свого більш відомого ігристого старшого брата.

Різницю між винами spumante та frizzante, також значною мірою не помічають: це різниця між 3 та 2,5 бару тиску у закритій пляшці.
Усі вина Просекко в основному виготовляються з сорту Просекко (Глера), якого у фінальному бленді має бути не менше 85%. 15%, що залишилися, можуть бути місцеві сорти: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera і Glera Lunga та міжнародні сорти, що традиційно використовуються при виробництві ігристих вин: Шардонне, Піно Б'янко, Піно Гріджіо і Піно Неро. Звичайно, Піно Нуар вініфікується як біле вино (vinificato in bianco). З 2020р. Закон Prosecco DOC дозволяє виробляти рожевий Prosecco Rosato.

Вина Frizzante зазвичай дешевше, ніж Spumante і мають легкий і менш стійкий мус. Більш схожі на старий стиль Просекко, тоді як сучасніші вина Просекко Спуманте завойовують репутацію ігристих вин, швидше, свого власного стилю, ніж дешева альтернатива Шампанському.

Згідно з новою версією законодавчого документа від 2009 року, який описує виробничі умови DOC (disciplinare di producione), є 4 рівні цукру представлених у винах Просекко. Від сухого до солодкого: Brut, Extra Dry, Dry та Demi-Sec, ці категорії засновані на EU стандартах.

Останній параграф документа, що регулюється Prosecco DOC, чітко позначає своє ставлення до продажу вин у бляшанках. Для пакування вин «spumante та frizzante» використовувати лише традиційні пляшки зі скла. Чисті, прозорі, жовтуватого, зеленого, коричневого відтінків, легка задимленість скла допускається.

Увесь асортимент Prosecco


Некоторые производители Prosecco