Аборигенний іспанський сорт (Монастрель), зростає на півдні Іспанії та Франції з кінця XV століття. Урожайність Мурведр середня, він пізно плодоносить і так само пізно достигає. Найбільш сприятливі для нього поєднання глинистих ґрунтів, велика кількість світла та тепла. Вино з цього сорту спиртуозне, кислотне та танінне, що робить Мурведр чудовим компонентом для надання структури та щільності в купажі з іншими сортами.
У північній частині Рони Мурведр - один з перших червоних сортів, що використовується в купажах Chateauneuf-du-Pape, Cotes-du-Rhone, Tavel, Bandol. Зрідка з цього сорту виготовляють односортові вина. З Мурведр виготовляють потужні, м'ясисті, простуваті вина з високим вмістом алкоголю, кислотності та танінів, основна особливість цього сорту - сильний аромат ожини. Через кілька років витримки вино розвиває дивовижні нюанси диких провансальських трав, шкіри, грибів та гумна. Останнім часом Мурведр активно висаджується на землях Каліфорнії, Австралії та Південної Африки.