В давнину Сицилію називали Тринакрія або “острів трьох кутів”.
Виноградники розбиті і на окраїнах, і по периметру, і в центрі острову, але основні посадки знаходяться в західній частині - від Палермо через Алькамо, Трапані, Марсалу до Самбуки-ді-Січілія. Цей край - справжня виноробна житниця.
В кінці XVIII століття славу острову принесло солодке кріплене вино марсала, що народилося на цьому березі. Згодом воно стало одним із перших вин з легальним захистом найменування, а зона виробництва в провінції Трапані отримала назву Marsala DOC.
Рівнини та невисокі пагорби західної області засаджені переважно білими сортами - Катарратто, Грілло, Інзолією та Шардоне, але разом з ними зростають червоні Каберне Совіньйон, Пті Вердо, Мерло, Сіра. Західна частина острову дає біля 70% всього сицилійського вина