Перша - по... площам!
Незважаючи на всі ті перипетії, що розгорнулися в рамках сьогоднішнього законодавства ЄЕС, якими супроводжується безкомпромісна боротьба європейських чиновників з, так би мовити, надвиробництвом сільгосппродукції (і - зокрема, вина), Іспанія займала, займає, та буде займати абсолютне перше місце у світі за площею виноградників!
Загальна їхня цифра становить близько 1,2 мільйона гектарів, що робить її найбільшим виноробним регіоном у світі.
За обсягами виробництва вина Іспанії - близько 40 мільйонів гектолітрів на рік - Іспанія, поряд із Францією та Італією (ймовірно, заради яких і затіяна ця боротьба із зайвими виноградниками Іспанії) входить до трійки лідерів - іноді поступаючись, а іноді і перевершуючи їх.
Частково це пов'язано з низькою щільністю виноградників в умовах досить сухого клімату і найчастіше справді неродючим грунтом, характерним для багатьох іспанських виноробних регіонів.
Так що відома теза – лоза, щоб дати чудове вино, має страждати – справедлива тут, мабуть, як ніде.
Але водночас, унікальні природно-екологічні умови та й сама географія Іспанії обумовлює справді найширший спектр стилів - коли одна й та сама (за назвою) лоза може давати у різних, іноді навіть сусідніх регіонах, дуже різне вино.
Трохи історії
Так і плюс, звичайно, історія галузі!
Кожна цивілізація - а їх було багато, яка в тій чи іншій формі перебувала на півострові, вплинула на традицію виробництва іспанських вин - у тому числі і араби з євреями.
Ну, а перші свідчення культурного обробітку винограду та усвідомленого виноробства на території сучасної Іспанії, за твердженнями деяких істориків, відносяться до далеких п'яти тисяч років до нашої ери.
Більше того, є цілком сміливі версії, які стверджують, що стародавні іберійці, які населяли територію сучасної Східної та Південної Іспанії, передали свої секрети виноробства грекам та фінікійцям, які потім успішно торгували вином на мальовничих берегах Піренейського півострова.
Але так чи інакше вино почали виробляти в цих землях задовго до того, як фінікійці заснували Кадіс і зробили його великим торговим центром (близько 1100 року до н.е.).
А з появою грецьких міст-колоній на іспанських землях стали вже систематично обробляти виноград.
Після того як римляни виграли Пунічні війни проти карфагенян і півострів надовго став частиною Римської імперії, розпочався новий етап у виноробстві країни.
Треба сказати, що час, проведений Іспанією під римським правлінням, був золотим віком іспанського вина. Рівень експорту не переставав зростати, а, відповідно, зростала і якість.
Двома основними виноробними районами тоді були Tarraconensis біля Барселони та Baetica (зараз це Tarragona та Andalusia).
З крахом Римської Імперії в період варварських завоювань виноробство, передбачувано, занепало. Готи, гуни та інші вандали традиційно воліли зброжені медові та злакові напої.
Але з приходом мусульман ситуація, хоч як це парадоксально, покращилася. Незважаючи на те, що закони Корану забороняють пити будь-який вид алкоголю, проте ніхто не перешкоджав християнам виробляти свої власні вина.
Далі - у період Реконкісти та середньовіччя - це якраз час розквіту церковного - переважно монастирського виноробства.
До речі, багато з нинішніх кордонів DО (контрольованих/захищених найменувань за походженням) виникли приблизно в цей час, формуючись навколо міст, монастирів та інших релігійних центрів.
Реконкіста, яка плавно перейшла в інквізицію, окрім звільнення та шаленої боротьби з єрессю в особі молодих гарних відьом, також відновив експорт вина і в цей період Більбао зайняв чільне місце як великий торговий центр.
У 15-му та 16-му століттях спостерігалося величезне зростання популярності іспанських вин у Європі, які вироблялися майже у всіх районах Піренейського півострова. Але процес виробництв залишався досить архаїчним і змінювався від століття до століття.
Тому вино втрачало своє значення одного з основних експортних продуктів, але залишаючись одним з найважливіших товарів на ринку внутрішньому.
Наступний знаковий етап – друга половина 19 століття
Коли філоксера знищила більшість європейських виноградників і, насамперед, французькі та італійські – вона на якийсь час пощадила Іспанію.
Саме в цей момент у порядку свого роду "імпортозаміщення", іспанські вина досягли практично кожного куточку Європи та набули справжньої слави.
Плюс до всього, багато французьких виноробів у пошуках роботи перетнули Піренеї і влаштувалися на північ Іспанії, тим самим привнісши нові технології і звичайно ж сорти, відмінні від традиційних іспанських.
До моменту, коли філоксера все ж таки дісталася Іспанії, вже було придумано протиотруту, втрати були не такі болючі і, що важливо - розтягнуті за часом.
Тому вже до кінця 20-х років минулого століття потенціал іспанського виноробства було відновлено практично повністю.
Однак, виникла інша проблема - зовнішні ринки були частково втрачені і галузь оперативно переорієнтувалася на свого споживача.
Одночасно тривала робота із систематизації та уніфікації сортового складу та активно розроблявся національний регламент.
Наступна Громадянська, а потім і Друга Світова війна не сприяли розвитку виноробства, але в цілому, внутрішній ринок оговтався досить швидко і зажадав перехід кількості в якість…
Ось якраз у цей період, у 60-ті, 70-ті, 80-ті роки минулого століття було закладено основи нового виноробства Іспанії, які й сьогодні дають чудові результати…
І важливі виноробні регіони країни також представлені у Києві. Втім, іспанське вино можна купити по всій Україні.
Іспанські вина мають різні ціни - від дешевих бюджетних до цілком переконливих у своїй вартості. Причому недороге іспанське вино може вас здивувати своїми органолептичними властивостями.
Виробництво іспанського вина є важливою частиною економіки країни як з погляду експорту, так і туризму. Тому саме у цьому симбіозі й розглянемо основні виноробні регіони країни.
Основні регіони
DO Alicante
Зона Аліканте розташована на узбережжі Коста Бланка, що на південному сході Іспанії. Поєднання особливих грунтів (з високою пористістю та водопроникністю), помірного клімату (переважно - середземноморського) та відносної вологості роблять клімат Аліканте дуже сприятливим для розвитку виноградарства.
DO Хумілья
Регіон Мурсія (в якому і знаходиться субзона Хумілья) розташований на південному сході Іспанії - з виноробнями, що розташовані лише за кілька кілометрів від Середземного моря.
Більшість лоз ростуть на коричневих або мідно-коричневих ґрунтах, які містять мало або зовсім не містять органічних поживних речовин, але добре дреновані.
Вина Хумілії, що виробляються в північній частині Мурсії, може бути менш відомим брендом, ніж гучніші вина інших регіонів Іспанії, але вони дуже популярні у любителів Монастреля. Саме з цього червоного сорту винограду виробляють легкі плодові та дуже ідилічні вина.
DO Madrid
Мадрид - столиця і водночас виноробний регіон Іспанії, розташований у самому центрі півострова. Фактично це єдина столиця у світі зі своїм захищеним найменуванням за походженням. У 1990 році зоні було надано статус DO, що, безумовно, збільшило престиж цих вин.
Найбільш відомими сортами винограду є Тінто Фіно (місцева назва Темпранільйо) для червоних, і Айрен з Малваром – для білих. Крім цього, останнім часом тут також виробляють цікаві рожеві вина.
DO Малага
Малага завжди славилася своїми солодкими винами з перезрілого винограду з високим вмістом цукру. Погода в Малазі, де сонце світить майже кожен день, навіть найсуворішої зими, відмінно підходить для природного дозрівання винограду і виробництва високоякісних десертних вин. В основному тут вирощують Москатель та Педро Хіменес. Причому здебільшого вина йдуть на експорт.
DO Наварра
Наварра знаходиться на півночі Іспанії та межує з Францією.
Є одним із найстаріших виноробних регіонів Іспанії і, певною мірою, знаходиться під впливом з боку сусідів – річ у тому, що саме в Наваррі працювало дуже багато французьких майстрів наприкінці 19 століття, коли філоксера знищувала їхні виноградники.
Але свій колорит – особливо зараз, у період нового відродження дотримується. Старі лози Гарначі, найвідоміший сорт винограду в цьому районі, покликані відродити колишню славу.
DO Пенедес
Виноробна зона Пенедес знаходиться в привілейованому та розкішному місці, менш ніж за годину їзди від Барселони, серед невисоких пагорбів, покритих виноградниками.
Вина тут виробляються з різних сортів винограду, але серед фаворитів однозначно Шарелло для білих, з якого виходять яскраві вина з фруктовим та живим ароматом. Вино червоне виготовляють із Темпранільйо, яке дуже виділяються своєю елегантною структурою.
Так, і тут же виробляють уже легендарне іспанське ігристе вино - Кава.
DOC Пріорат
Пріорат є одним із найкрасивіших винних регіонів в Іспанії. А клімат робить його ідеальним місцем для виробництва багатих та складних вин.
Основна частина виноделен розташовується в/або поруч із старовинними монастирськими спорудами, деякі з яких датуються 11-12 століттям. Лише з цього регіону іспанське вино удостоєно честі мати статус DOC – найвищий рівень в офіційній іспанській винній класифікації.
Типове червоне вино Пріората, що принесло йому всесвітню славу, як правило, зроблено з сортів Гарнача і Каріньян, причому переважно зі старих лоз і має яскраві аромати лакриці, смоли та п'яної вишні.
DO Ріас Байшас
Найменування з Галісії, що на північному заході півострова. Є одним із найкрасивіших районів Іспанії, а часті дощі надають пейзажам винятково пишного зеленого кольору.
Більшість вин виробляють із винограду сорту Альбаріньо, який повсюдно вирощується у цьому районі. Саме такий вологий прохолодний клімат разом із гранітними ділянками – причина успіху сорту, якому в таких умовах вдається зберегти освіжаючу кислотність та вібруючий смак, чим і виділяється місцеве біле сухе вино.
DOС Рібера дель Дуеро
Ribera del Duero є найбільшою автономною областю Іспанії. Але, крім цього, тут же знаходиться легендарна «Мілла - де - Оро» (Золота миля) – вузька смуга землі по обох берегах річки Дуеро.
Хоча цей клімат не відрізняється візуально від інших виноградників, на ньому присутні виноградні лози для багатьох хороших іспанських вин, таких як легендарні Vega Sicilia і Pingus.
Репутація регіону сформувалася саме завдяки високій якості його червоних вин, виготовлених переважно з винограду сорту Темпранільйо.
DOС Ріоха
La Rioja – довгий час залишалася візитівкою всього іспанського виноробства на світовій арені. Розташована в долині річки Ебро, область відрізняється граничною різноманітністю природних зон, що додають Ла Ріоха ще більше шарму.
Традиційно найбільш відома своїми ароматними ягідними червоними винами, витриманими в бочках, зробленими з Темпранільйо і Гарнача.
DO Такоронте-Асентехо
Тенеріфе - головний острів на архіпелазі Канарські острови, розташований в Атлантиці неподалік північно-східного узбережжя Африки. Канарські вина завжди були досить добре відомі і їхня висока якість багато в чому пов'язана з тим фактом, що острови не були заражені чумою філоксери в 19 столітті. А це означає, що деяким із лоз, що використовуються для виробництва канарських вин, понад 100 років. З віком лози починають давати менше винограду, але той, який дозріває, має винятково високу якість, особливо на справді старих кущах.
DO Кава
І, нарешті, ще один феномен іспанського виноробства – ігристе вино Cava. Кава - це культовий стиль ігристих вин Іспанії, і успішна відповідь Іберійського півострова на французьке шампанське, та й... частково, на італійське просекко.
Традиційно основною зоною виробництва класичної кови є Каталонія (понад 90%) – зокрема у невеликому містечку та його околицях під назвою Сан Садурні Д’Анойа зосереджені основні льохи та виноробні цього Захищеного найменування.
У виробництві використовуються лише добірні сорти винограду, такі як Ксарелло, Парельяда, Макабео, Піно Нуар, Шардоне, Трепат, Монастрель, Субіра Парент та Гарнача Негра.
Основний метод виробництва – вторинна ферментація вина у пляшці – і це чи не єдине, що залишається непорушним. Оскільки за останні кілька років відбулися дуже серйозні потрясіння у цьому сегменті іспанського виноробства. А з останніх зримих – прийняті наприкінці 2019 року і вже легітимні для врожаю 2020 року посилення вимог до виробників. Ну і плюс - демарш Corpinnat, що вніс деяке сум'яття до табору любителів цього напою.
І деякі обов'язкові для розуміння іспанських вин відомості.
Сорти винограду
На сьогоднішній день в Іспанії налічується понад 600 сортів винограду, придатних для виробництва вина. Але не варто драматизувати, тому що більше 80% іспанського вина виробляють з вже добре відомих 20-25 найменувань лоз. Скажімо, у сусідній Португалії все складніше через прагнення використати багато екзотичних автохтонів.
Залежно від регіону, його природних та кліматичних особливостей існує і свій сортимент винограду, який найбільш оптимальний для культивування.
Більше того, система класифікації за типами та категоріями вин також досить чітко регламентує набір сортів, дозволених для використання в тому чи іншому DO/DOС.
Тому, коли мова заходить про Іспанію, необхідно орієнтуватися на Темпранільйо, Айрен, Альбаріньо, Бобаль, Вердехо, Віура, Гарнача, Грасіано, Паломіно, Макабео, Масуело, Парельяда, Ксарелло, Каріньян і Мурведр.
Втім, «міжнародні» сорти, такі як Каберне Совіньйон, Сіра, Шардоне і Совіньйон Блан, стають все більш популярними в Іспанії, і їх посадки ростуть у різних іспанських регіонах.
Типи та класи вина
Країна з великою різноманітністю винних традицій, як Іспанія має мати власну класифікацію – уніфікуючу як класи вин і їх географічну приналежність.
Система Denominación de Origen (DO) була створена у 1932 році, навіть раніше, ніж у Франції. Вона багато в чому схожа на Appellation d'origine contrôlée (AOC) Франції, португальської Denominação de Origem Controlada (DOC) та італійської системою Denominazione di origine controllata (DOC).
На даний момент в Іспанії налічується понад 70 DO, що охоплюють усю країну; та два найменування вищої кваліфікації - Origen Calificadas (DOCa). Це DOC Rioja та DOC Priorat.
Усі аспекти, пов'язані з вином, регламентуються та контролюються Національним інститутом найменувань за походженням – INDO.
З 1986 року Іспанія підпорядковується юрисдикції Європейського Союзу, і, відповідно, здійснюється адаптація до загальноєвропейських директив, але і до сьогодні базовою залишається традиційна національна система.
У порядку спадання вона виглядає так (основні класи) –
Vino de Mesa
Найбільш поширені універсальні та легкі вина, які часто п'ють під час їжі та тому називають «столовими винами». На етикетці можуть не відображатися зони виробництв, сорти винограду або рік збору винограду. У виняткових випадках деякі амбітні вина можуть бути класифіковані як столові вина, якщо вони виробляються з використанням нетрадиційних сортів винограду або процес їх виробництва не є загальноприйнятим. Це зазвичай дешеве іспанське вино.
Vino de la Tierra
Вина з певної галузі виноробства, де вони виробляються відповідно до певних правил. На відміну від столових вин, на етикетці вказуються сорти винограду та географічне зазначення походження. Можлива наявність інформації про рік урожаю.
Vinos de Calidad Producidos en Regiones Determinadas
Географічна вказівка, яка гарантує походження та якість вин у всьому Європейському союзі.
Denominación de origen
Найменування за походженням. Належачи до цього класу, вино має бути виготовлене з певного сорту винограду з дотриманням технології, але головне – чітко визначено географічну зону.
Причому в кожній з них існує Регуляційна Рада, яка забезпечує повне дотримання правил, встановлених для цієї місцевості - починаючи від сортів винограду до часу збору. Включаючи максимальний обсяг врожаю та інформацію, яка має з'явитися на етикетці. Ну і плюс до цього, кожна партія вина проходить дегустаційний аналіз у рамках Ради щодо оцінки якості та відповідності кондиціям, встановленим DO.
Основною перевагою системи DO є те, що вона гарантує споживачеві постійну якість та специфічні характеристики. В обмін виробники відповідно до DO отримують правовий захист та контроль.
Denominación de origen calificada
По суті – репутаційні регіони, вина яких у своїй більшості продемонстрували найвищий рівень якості протягом тривалого часу. Свого роду "супермарка", що присвоюється винам, що відповідає дуже суворим вимогам якості та стабільності. Тотальне спостереження з боку Ради регулювання. З перших етапів виробництва вин та до виходу їх на ринок здійснюється фізико-хімічний та органолептичний контроль. Грунти, придатні для вирощування винограду для вин з правом на DOCa, обмежуються картографічно.
Крім цього, існує і така категорія, як DO de Pago - свого роду подкаст, певною мірою аналогічний таким французьким поняттям, як "кло", або "крю".
DO de Pago – також географія, але офіційно обмежена площа паго має бути меншою за площу кореневого DO, на території якого цей паго повністю або частково знаходиться.
Але є і нюанс – річ у тому, що у дослівному перекладі паго перекладається як «виноградник». Так ось - «pago» зустрічається в назві багатьох вин, проте, далеко не завжди означає їх приналежність до рівня Vinos de Pagos, на яку можуть вказувати тільки і назви класифікованих паго.
Вікова класифікація
Крім цієї якісної, існує ще одна система класифікації, заснована на витримці та неодмінно присутня на етикетці.
Наведені нижче цифри, швидше за все базові, оскільки багато виробників істотно збільшують терміни виховання вина, в рамках своєї власної внутрішньої регламентації.
- Ховен (молоде вино) – ці вина зазвичай продаються на рік їх виготовлення. Якщо вони проводять час у дерев'яній бочці, це не більше 2-3 місяців.
- Кріанза – червоні вина повинні бути не молодше 2 років, а в бочці – не менше 6 місяців. Білі вина та рожеві вина мають бути однорічними з мінімум 6 місяцями в бочці.
- Резерва - червоні вина повинні бути витримані не менше 3 років, і зобов'язані провести не менше 1 року в бочці. Білі вина та рожеві вина мають бути 2 роки з мінімум 6 місяців у бочці.
- Гран Резерва (Gran Reserva) - червоні вина повинні бути не молодшими за 5 років, а виховуватися в бочці - не менше 18 місяців. Білі вина та рожеві вина повинні мати вік 4 роки з мінімальними 6 місяцями у бочці.
Слід зазначити, що у практичному сенсі – вкрай корисна і потрібна класифікація. Оскільки зазначений алгоритм передбачає, зокрема й пляшкову витримку. І, фактично, у той момент, коли вино надходить у продаж – воно вже знаходиться у чудовій формі – досягнувши високих органолептичних якостей.
На сьогоднішній день вина Іспанії можна легко купити у будь-якому куточку України. Серед великої кількості товарів у каталозі ви знайдете своє смачне вино.