Вино рожеве напівсолодке! Не шампань.
Світ рожевих вин гранично різноманітний, строкатий (у повному розумінні цього слова), і багатий, причому тут можливі зовсім несподівані варіації на тему стилів, напрямків та форматів... Вино рожеве напівсолодке має різну ціну, тому вайнловери знайдуть вина на будь-який гаманець.
Наприклад, загальноприйняті характеристики кольору рожевих вин включають такі поняття, як - всілякі лососеві відтінки, квітково-фруктові - від полуничного кольору, до пелюсток троянди, освітлених ранковим сонцем, ну і - верх майстерності - побачити у вині "колір стегна зляканої (ну і ймовірно, зворушеною першою весняною засмагою) німфи”.
Але, жарти жартами, а цей сегмент вин демонструє в останні роки цілком стійку динаміку, пов'язану найімовірніше з тим, що все більш популярними стає вина самодостатні, що не вимагають складного акомпанементу страв високої кухні, та й банально, як прикмета нинішнього непростого часу - у контексті різноманітних карантинних обмежень, частина вина спочатку ресторанного гастрономічного напряму перемістилася на полиці винних бутиків, ставши предметом споживання у форматі домашніх вечірок. І, треба сказати, що тут є де розгулятися...
І в країнах традиційного виноробства Європи та в Новому Світі виробники все більше й більше уваги приділяють цим винам, пропонуючи нові варіації на цю тему, а також ціну.
Особливості вина
За прийнятим сьогодні визначенням – рожеве вино – це загальна назва для всіх вин, що мають відтінок рожевого кольору.
Воно виготовляється з червоних та темних сортів винограду шляхом короткого настоювання у процесі ферментації сусла на меззі. Але, враховуючи, що йдеться про напівсолодкі вина, зупинимося на цьому питанні трохи докладніше.
Особливості виготовлення
Основне завдання в процесі виробництва таких вин, надати йому не тільки колір, що шукається, але і зберегти природний цукор, за допомогою зупинки бродіння.
Вміст цукру у вині безпосередньо пов'язаний з його солодкістю, але він також може бути пов'язаний з його міцністю та кислотністю. Ось кілька загальних стилів вина та їх рівень цукру (грам на літр) для регіонів Європи. Існує кілька способів збереження цукру в напівсолодких винах:
- Найбільш старий, або скоріше, традиційний - це шапталізація - збільшення вмісту цукру в суслі за допомогою його банальної добавки в процесі мацерації та бродіння. Таким чином, не весь цукор переробляється дріжджами в алкоголь і... залишається в кінцевому вині, надаючи йому солодкості. Цей метод цілком легітимний у багатьох країнах, більше того - у Франції, для цілого ряду апелласьйонів є, ну якщо не обов'язковим, то за певних обставин - навіть рекомендованим.
- Ще один спосіб – можливо, менш витончений, але – цілком дієвий – додавання нейтрального спирту, з метою – знову ж таки, зупинки бродіння, та збереження залишкового цукру.
- З нових, не позбавлений певних недоліків, але – теж, цілком дієвий – фільтрація за допомогою спеціальних фан-фільтрів, які сприяють виділенню з вина культур, що перетворюють цукор на алкоголь. Але, є нюанс - не все, що зрештою має визначати аромат і смак вина, зберігається в ньому - здебільшого залишаючись на цих, не завжди вибіркових фільтрах.
- І, нарешті, найбільш прогресивний, хоча взагалі не новий, але - доведений сьогодні до досконалості - метод охолодження сусла! Завдяки тим технічним можливостям, які з'явилися у сучасних виноробів, вони можуть моделювати будь-які кліматичні ситуації у своєму льоху, то чого ще років 50 тому кавіст чекав як милість від природи.
Так ось - при знижених температурах цукор у соку менш схильний перетворюватися на алкоголь, тому вино зберігає більш солодкий смак.
Ну, і – власне, результат – напівсолодке рожеве вино.
Класифікація по рівню цукристості
Тут є певний нюанс у вмісті цукру - у різних країнах, кондиції солодкості вина трактуються по-різному:
- Французьке напівсолодке вино – 12-45 г
- Італійське напівсолодке вино – 12-45 г
- Німецьке напівсолодке вино – 18-45 г
- Іспанське напівсолодке вино – 15-45 г
Тому, взявши за основу якийсь усереднений індекс, цілком правомірно говорити про те, що в напівсолодкому вині має бути, ну... аж ніяк не менше 10 г, проте, і не більше 45.
Регіони виробництва
Серед найпопулярніших рожевих напівсолодких вин світу можна виділити такі – рожеве вино півдня Франції – одне з найпопулярніших у світі.
Насамперед - це Прованс!
Рожеве напівсолодке та солодке вино Провансу – це, звичайно – Кот-де-Прованс. Основними сортами винограду є Гренаш, Мурведр, Сіра та Сенсо.
За цим – Долина Луари з її легендарним Розе д'Анжу з рівнем залишкового цукру близько 10 гр/л. В асамбляжі Розі д’Анжу допускаються не лише Каберне, а й інші червоні ґатунки.
Крім нього, дуже цікаві Каберне д'Анжу, з Каберне Фран і Каберне Совіньйон вирощених на сланцевих або пісковикових схилах.
І все більше і більше на ринку з'являється тих споконвічних бордоських кларетів, виготовлених за старими технологіями з традиційних бордоських лоз.
Іспанське рожеве вино відрізняється легким та свіжим смаком, добре поєднується з легкими стравами та закусками.
По регіонах все дуже різноманітно, і - виділити якогось лідера досить складно.
Загалом, скрізь де культивують Гарначу, Монастрель, Темпранільо є вже не "туристичні", але - рожеві напівсолодкі, що цілком відбулися.
В Італії, якщо не говорити про Ламбруско та інших грайливо-ігристих, безумовно виділяється Аббокато-Розі. Причому вони цікаві як тосканські, так і південні версії.
Іспанське рожеве вино відрізняється ненав'язливим та свіжим смаком, добре поєднується з легкими стравами та закусками.
Португальський Матеуш з великою натяжкою можна назвати напівсолодким, але... за відомої уяви - так, цукру там більше, ніж у сухому.
Рожеве сухе вино з Нової Зеландії складне та освіжаюче, з комплексним та насиченим смаком.
Рожеве чилійське вино - це вино з яскравим і соковитим смаком, який добре поєднується з м'ясними стравами. У певних регіонах є варіації на тему напівсолодких, причому, з використанням саме Карменера.
Ну і основну масу американського рожевого вина виробляється в Каліфорнії, в ньому поєднуються насичений аромат та солодкий смак зі спеціями.
Звичайно, пріоритет однозначно належить зінфанделю, але – і такі сорти, як гренаш, мерло, гамма, гриньйолін сьогодні також активно використовуються в процесі.
Загалом, сьогодні ми бачимо якусь трансформацію смаків прямих споживачів вина, причому в глобальному масштабі - інтерес до рожевого вина, як такого, і - до рожевого з більш високими, ніж у сухих, цукрами.
Причина цього бачиться насамперед у тому, що виробники стали більше звертати увагу на цей вид вин, що, у свою чергу, також підняло загальний рівень.
А це, у свою чергу, вивели рожеві вина з розряду суто літніх вин, у всесезонні!!!