Вино Бардоліно - дуже легке та яскраве червоне вино, яке знаходить свою домівку на східному березі озера Гарда. Це молодший брат вина Вальполічелла, оскільки основні сорти винограду, що використовуються для його виробництва, одні й ті самі: Корвіна Веронезе, Рондінелла та Молінара.
Але якщо це правда, що в купаж також можна додавати Санджовезе, Мерло, Каберне Совіньйон, Россіньолу, Марцеміно, то найголовніше це вплив озера Гарда. Настільки, що добре б не плутати Бардоліно з Вальполічеллою! Звичайно, вони дуже схожі та мають багато загальних органолептичних характеристик. Але різниця ґрунтів та сильний вплив озера роблять Бардоліно цікавим та ніколи не банальним вином.
Озеро, яке своїми вітрами пом'якшує суворість зими та приносить освіження влітку, трохи допомагаючи з температурним діапазоном уночі та зберігаючи виноград свіжим (не вологим) на пологих пагорбах, що височіють навколо води.
Але чому цей терруар такий важливий для вина? В основі ґрунтів лежать морені відкладення, що осіли протягом століть завдяки дії давніх льодовиків, що зникли протягом тисячоліть.
Органолептичні характеристики вина Бардоліно
Вино, яке також може похвалитися знаком DOCG (не те щоб це багато означає в Італії…) з версією Bardolino Superiore і отримало свою назву від місця виробництва, привілей, доступний тільки для таких великих вин, як Бароло, Барбареско та Соаве. Що ж, вино Бардоліно Італія — невибагливе, готове до вживання, тонке, ароматне та наділене витонченою питкістю; його зазвичай не витримують у дереві, якщо це не особливо цінне вино.
Не те щоб простота — нестача, навпаки, це великий дар, оскільки йдеться не про одне з великих італійських безсмертних червоних вин, а про готове до вживання вино, що так зрозуміло і чудово. Бардоліно Кьяретто набагато цікавіше. Це чарівне рожеве вино з тонким ароматом полуниці, ягід та грейпфрута. Він також має цікаву солоність, від якої важко придушити.
Якщо ви шукаєте рожеве вино для вишуканих аперитивів або гостре вино для подачі до страв з риби або білого м'яса, вино Bardolino Chiaretto є чудовим варіантом, який варто спробувати. Якщо ви поєднаєте його зі смаженою куркою або стравами тайської кухні, такими як Пад Тай, це буде приголомшливо!
Види вина Бардоліно
У нас є Bardolino Classico, який виробляється тільки в містах Аффі, Бардоліно, Кавайон-Веронезе, Костерман, Гарда і Лацизе. Потім є легендарне Бардоліно Кьяретто, класичне Кьяретто, класичне ігристе Кьяретто і, нарешті, що не менш важливо, Бардоліно Новелло, вино, виготовлене за допомогою вуглекислої мацерації, різновид вина Божоле Нуво.
Гастрономічні поєднання з Бардоліно
Виражень Бардоліно багато, і починаючи з Кьяретто, ми можемо поєднувати його з рибою та гострими індійськими стравами чи пастою із соусом песто. Якщо ви маєте справу з більш структурованим та танінним Бардоліно, перейдіть на другі страви з м'яса, запечену лазанню, карбонару, гарбузові каппелаччі з м'ясним соусом або класичні барбекю, такі як грудинка та тушкована свинина.
Бардоліно вино можна купити у будь-якому куточку України. Ціна стартує від 200 грн.