Виноградник комунального апеласьйону Сент-Естеф розкинулися м’якими хвилями на площі понад 1000 га. Тут виготовляється біля 70 000 гектолітрів вина на рік.
Провідну роль у цій зоні найменування відіграють не лише класифіковані “крю” (“Шато-Монроз”, “Шато-Ко-д’Етурнель”, “Шато-Калон-Сегюр”), але й “крю-буржуа” (“Шато-ле-Боск”) та дрібні господарства (“Шато-О-Босежур”, “Шато-де-Пез”), що у результаті сприяє різноманіттю марок вина.
Можливо, через більш високий вміст глини у підґрунті та більш високу, ніж у інших апеласьонах Медоку, частку винограду Мерло, вина Сент-Естефу відрізняються більш високою кислотністю, інтенсивним кольором та винятковим багатством танінів за менш виразного та приємного букету. Вони доволі жорсткі, добре збиті та призначені для тривалої витримки (8-35 років).
Через кілька років вони набувають дуже складного букету, їх таніни пом’якшуються, надаючи винам гармонійності та досконалості. Ці вина добре підкреслюють смак м’яса, дичини, сирів.