Острів Сардинія - серед найбільших островів Середземномор'я, другий після Сицилії. Свою назву Сардинія отримала від грецького “сандаліотіс”. Саме сандалію нагадувала древнім грекам форма цього острову. Легенда твердить, що саме тут Творець ступив на землю, залишивши свій перший слід.
Відносно того, як з'явилися вина в Сардинії, немає точної інформації, але існує кілька гіпотез. Деякі стверджують, що виноград і багато інших дерев було завезено на острів фінікійцями. Інші вважають, що виноград привезли люди, що прийшли з Греції та Північно-Африканського узбережжя. Протягом століть у Сардинії одна культура змінювала іншу, але найбільш стійким виявився вплив Іспанії.
Більшість лоз на Сардинії чужоземні або потрапили сюди з Іспанії за ті чотири століття, коли острів знаходився під владою Арагону (до 1708 р.), або завезені за Савойського режиму. Частка Cannonau, місцевого різновиду іспанської Garnacha, або Grenache (виноград-хамелеон за своїми смаковими характеристиками), в загальному урожаї складає до 20%, але його виробнича зона DOC розповсюджується на всю територію острову.
Аналогічна ситуація складається із Vermentino di Sardegna, урожайність якого може складати 130 гл/га, а його зона продовжує зберігати статус DOC. Легкий лимонно-жовтий Vermentino - найбільш характерний для Сардинії білий виноград, який можна знайти на Лігурійському березі під назвою Pigato і у південній Франції під назвою Rollo або Rolle.