Подібно до Франції, у кожному винному регіоні Італії виробляється своє ігристе вино. Найбільш популярні серед них - Асті з П’ємонту, Просекко з Тревізо та Франчакорта з Ломбардії, Тренто. Більшість напоїв належить до категорії сухих або брют.
Види
Залежно від способу виробництва, “шампанське” Італії поділяють на сильногазоване спуманте і менш газоване фрізанте. Більшу частину ігристих вин виготовляють за методом Шарма, включно з Просекко та Асті. Більш дорогі напої виробляють шляхом вторинної ферментації в пляшках (метод Шампенуа).
Асті - солодке ігристе вино з винограду Москато. Має приємний аромат, невеликий вміст алкоголю - біля 8%.
Франчакорта - виробляється з винограду Шардоне, Піно Б’янко, Піно Нуар. Напій витримується протягом 18-30 місяців.
Просекко - переважно сухе або брют, буває спуманте та фрізанте. Виготовляють з винограду сорту Глера.
Тренто - це білі та рожеві ігристі вина, виготовлені за класичним методом. Для їх виробництва використовують виноград Шардоне, Піно Нуар, Піно Меньє, Піно Блан. Вміст алкоголю - 11,5-12%.
Італійські ігристі подають охолодженими до 7-9°С. При виборі гастрономічних поєднань слід враховувати солодкість напою. Сухі ігристі вина поєднуються з морепродуктами, стравами з білого м’яса, салатами. Напівсухі краще вживати з не дуже солодкими десертами, сиров’яленим м’ясом, сирами. Солодкі та напівсолодкі поєднуються з фруктовими салатами, десертами.