Венето - регіон на півночі Італії, який виробляє найбільшу кількість ігристих білих вин в країні. Тут вирощують виноград уже понад 3000 років. Після нашестя хвороб у 800-х роках, що вразили місцеві сорти, ситуація в регіоні змінилася з появою міжнародних сортів. Виробники ігристих вин з Венето отримали можливість вибирати кращі сорти для виробництва вин, покращуючи технологію і передаючи свій запал до справи наступним поколінням.
Найвідоміше ігристе, звичайно, Cartizze Valdobbiadene, що зростає на пагорбах субзони DOCG Conegliano Valdobbiadene в Тревізо.
Також відомим є DOCG Colli Asolani Prosecco і ще Prosecco DOC - найбільша зона у Венето та Фріулі. Стилі - від extra brut до sweet.
Основним сортом, що використовується, є Глера (Просекко) і може бути додано Verdisio. Сьогодні деякі виробники, замість звичного для Просекко методу Шарма, використовують спосіб ферментації у пляшці “старий спосіб Ансестраль”, яким колись давно користувалися у Венето.
У провінції Падуя зона DOCG Colli Euganei Fior D'Arancio представлена солодким ігристим вином із сорту Москато Джалло. На Заході біля кордону з Ломбардією в DOC Lugana можна спробувати ігристу версію Trebbiano di Soave. Дуже цікавий зразок із зони DOC Lessini Durello - ігристе біле з сорту Дурелла. Одним словом, Венето - найбагатший ігристими винами регіон Італії і перспективи його розвитку вражаючі.