Ксарельо – один з найбільш розповсюджених в Каталонії (північний-схід Іспанії) світлошкірих сортів винограду. Частіше за все його можна зустріти в ігристих винах Cava в парі з Макабео і Парельяда, але в сухих столових він також зустрічається. Його додають з метою надати вину гарної кислотності, лимонного смаку і аромату. У каталонській мові назва сорту пишеться через крапку (Xarel•lo, вимовляється як Шерелло), але в інших мовах крапку замінили на дефіс (Xarel-lo) або ж видалили зовсім (Xarello, в Іспанії зустрічається вимова Черелло). Виноград має товсту шкірку, містить багато поліфенолів, до клімату не дуже вимогливий. Серед недоліків можна назвати погану стійкість до мучнистої роси.
Синоніми: Панса Бланка.
Популярні суміші: Кава Бленд.
Поєднання з їжею:
Європа: Равлики (escargots) з часниковою олією (тихе та ігристе)
Азія: Свіжі млинці з начинкою (nem cuon); суп з локшиною та креветками (тихе та ігристе)
Америка: Смажені у фритюрі кульки з кукурудзяного хліба; запечені гребінці під пармезаном (conchitas a la parmesana) (тихе та ігристе)
Австралія/Океанія: Сашимі з рифового окуня (тихе та ігристе)