Найбільш відомий та найбільш розповсюджений у світі червоний сорт. Легко пристосовується до багатьох видів ґрунтів, хоча особливо гарні результати досягаються на висушених, неплодючих ґрунтах. Каберне Совіньон має невеликі, із сіруватим нальотом, чорно-блакитні ягоди з товстою шкіркою, з яких виготовляють глибокі, насичені, повнотілі вина з потужними танінами.
Краще місце для цього сорту - області Медок і Грав (в регіоні Бордо), де він процвітає на добре осушених ґрунтах, багатих на гравій. Саме тут у виноградній ягоді досягається максимальна концентрація дубильних речовин, що надає аромату та присмаку чорної смородини, а з витримкою він переходить у складні нюанси деревини кедру та сигарної коробки.
Сорт Каберне Совіньон широко розповсюджений в Каліфорнії, де вина на його основі відрізняються багатою сумішшю ароматів смородини, м'яти, евкаліпту та ванілі. Також цей сорт популярний в Австралії, і з особливим успіхом культивується в Coonawarra на відомих червоних ґрунтах Terra Rossa. В Італії Каберне Совіньон, що дозріває в барріках (225-літрова дубова діжка), - основний сорт у Супертосканських винах, наприклад Tignanello та Sassicaia, або змішується з сортом Санджовезе.