Андалусія – автономний регіон на півдні Іспанії, який включає наступні регіони категорії DO: Херес, Малага, Монтілья-Морілес, Сієррас де Малага, Кондадо де Уельва. Андалусія - найспекотніший виноробний регіон Іспанії, традиційно асоціюється із міцними, алкогольними винами, які експортувалися до інших країн з порту Кадіс ще з часів панування фінікійців.
Вина Андалусії дуже схожі за стилем та нагадують херес, який формує виноробну галузь регіону з того часу, як місто було відвойоване у маврів у 1264 році. Більшість вин регіону кріплені, хоча виноград в долинах навколо Кордоби та Хаена часто містить достатню кількість цукру і вина не потребують додаткового кріплення для досягнення рівня алкоголю від 14% до 18%. До 1934 року в основному такий виноматеріал використовувався для виробництва хересу.
Новітнє підприємство Альфонсо Гогенлое, який ризикнув займатися виноробством на пагорбах Ронди, виготовляло червоні та рожеві сухі вина, які отримали визнання наприкінці 90-х і відкрили перспективи для вин регіону. І далі його успіх став поштовхом для створення нових винних маєтків по всій провінції Гранада. Таким чином, вино з Андалусії, це не лише херес!