Шотландський віскі є одним з найбільш поважних алкогольних напоїв у світі. Існує величезна кількість стилів Scotch Whisky, проте кожен з них є свого роду шедевром. Одні з них з ароматом торфу та диму, інші - легкі та фруктові.
Віскі з прибережних районів часто мають запах моря та солі, існує шотландський віскі і з солодкуватими нотками, які можуть переважати у смаку або ж бути приємним доповненням у післясмаку.
Існують певні регіональні відмінності у віскі так само, як і у винах Франції з різних апеласьйонів. Щільні, ароматні кларети з Бордо можна порівняти з пікантними, потужними односолодовими віскі з Високогір’я. Солодкі, духмяні, квіткові вина Ельзасу подібні до ніжних та фруктових віскі з Рівнини.
Кількість шотландських віскокурен настільки велика, що важко і не зовсім коректно їх порівнювати між собою, якось узагальнювати. Щоб по-справжньому опанувати предмет, оволодіти знаннями, історією та досвідом, потрібно присвятити цьому своє життя.