Віскі з Айли є одним з найпотужніших у Шотландії. Часто з великою кількістю торфу та диму, з насиченим ароматом моря та ліків, з усіх регіонів Шотландії Islay Island в цьому аспекті досяг культового значення. Шотландський острів має таке ж значення, як і Гранд Шампань для коньяку або перший Гран Крю для виробництва чудових бордоських вин.
Айла знаходиться за 35 миль від узбережжя Північної Ірландії, на острові розташовані 9 віскокурен. На північ лежить Bunnahabhain і Caol Ila, на захід від озера Лох розташований Bruichladdich і далі на захід, знову створена віскокурня Kilchoman (найзахідніша віскокурня Шотландії). У центральній частині знаходиться величний BOWMORE, а поряд із віскокурнею Port Ellen у південній частині острову знайшли для себе дім Ardbeg, Lagavulin і, звичайно Laphroaig.
Аромат торфу передається під час солодження ячменю, нотки диму з'являються під час сушіння ячменю шляхом спалювання торфу. Чим далі на північ, тим менш торф’яним є віскі. Наприклад, солод Bruichladdich та Bunnahabhain порівняно м’який. Це досягається завдяки солоду, який підсушують невеликою кількістю торфу, та джерелам води Margadale.
Усі віскокурні Айли, за виключенням Kilchoman, відрізняються відносно безпосередньою близькістю до моря. Бризки морської води, що розбивається об скелі, солоне повітря потрапляють до діжок і аромат віскі набуває морських, солоних ноток. Останнім часом віскі з Айли набуває все більшої популярності.